Μία αμερικανική παροιμία ξεκαθαρίζει ότι «το πρωινό πουλί είναι αυτό που πιάνει το σκουλήκι».
Στην ανυπομονησία των σπορ για νέους σταρ και ιστορίες που κάνουν «γκελ», η πρόωρη φιλοδοξία είναι συχνά προσόν ισάξιο με το ταλέντο.
Στο μυαλό εκατομμυρίων εφήβων σε όλο τον κόσμο, που ονειρεύονται και ενίοτε βιάζονται, αυτό είναι το ιδανικό.
Για έναν έφηβο ή μία έφηβη που μεγαλώνει και αποκτά παραστάσεις σε χρόνους πολύ μακριά από τον αριθμό ηλικίας που αναγράφει η ταυτότητά του/της, αυτή η κατάσταση ενδέχεται να είναι (όχι χάσιμο χρόνου, αλλά) απώλεια της παιδικής ηλικίας.
Απώλεια της ανεμελιάς και, πιθανότατα, της αθωότητας.
Για την 15χρονη Αμερικανίδα τενίστρια, Κόρι Γκοφ, αυτές οι έγνοιες δεν χωρούν στο κεφάλι της.
Για τον πατέρα και προπονητή της, Κόρεϊ, υπάρχει κάτι ανώτερο από το να δει την κόρη του να ζει την εφηβεία της με «κοινό» τρόπο.
Ακόμη θυμάται που «όταν ήταν τριών ή τεσσάρων ετών εκνευριζόταν στον στίβο γιατί δεν μπορούσε να τρέξει τόσο γρήγορα όσο τα μεγαλύτερα ξαδέρφια της!
»Από τότε διέκρινα τη μοναδική αποφασιστικότητά της και έβλεπες ότι θα γίνει ξεχωριστή».
Η νεαρή τενίστρια έγινε η νεαρότερη αθλήτρια που βρέθηκε στο κυρίως ταμπλό του φημισμένου Ουίμπλεντον στη λεγόμενη Open Era, από το 1968, μέσω προκριματικών.
Αυτή η «ταμπέλα», ωστόσο, δεν της έφτανε και την πρώτη ημέρα του Ιουλίου 2019 νίκησε στον πρώτο γύρο το είδωλό της, Βίνους Ουίλιαμς!
Από το Νο313 της παγκόσμιας κατάταξης, η Γκοφ, που δεν απαντά μόνο στο όνομα Κόρι αλλά και στο παρατσούκλι «Coco», βρέθηκε «στα βαθιά» και δεν φοβήθηκε.
Ο πατέρας της, Κόρεϊ, άλλοτε γκαρντ της ομάδας μπάσκετμπολ του πανεπιστήμιου Τζόρτζια Στέιτ, αποκάλυψε ότι η Κόρι μεγάλωσε παρακολουθώντας τις Σερένα και Βίνους Ουίλιαμς.
Επισημαίνοντας πως το δέος δεν αφορούσε μόνο το ταλέντο με τη ρακέτα του τένις, αλλά και τους συμβολισμούς που οι αδερφές Ουίλιαμς προσφέρουν.
«Οι δύο Ουίλιαμς αποτέλεσαν έμπνευση για όλη την οικογένειά μας, διότι μέχρι να πρωταγωνιστήσουν δεν υπήρχε πολύ μαύρο χρώμα στο άθλημα», εξήγησε ο Κόρεϊ Γκoφ.
«Ακόμη και στην πατρίδα μας δεν υπήρχαν πολλές Αφροαμερικανές που έπαιζαν τένις»…
Η Γκοφ γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 2004 στην Ατλάντα και στα 10 της κατέκτησε τον τίτλο στο Παναμερικανικό πρωτάθλημα χωμάτινης επιφάνειας για νέες ως 12 χρονών.
Στα 12, της νίκησε στο ανταγωνιστικό τουρνουά Orange Bowl στις Η.Π.Α., για αθλήτριες ως 18 ετών!
Το 2018, κέρδισε στην κατηγορία Juniors στο Ρολάν Γκαρός και αγωνίστηκε ως το πρώτο προκριματικό γύρο του (επαγγελματικού) U.S. Open.
Το ταλέντο και οι ικανότητές της έμοιαζαν ξεχωριστά δια γυμνού οφθαλμού.
Και η ίδια έθεσε ψηλά τον πήχη, δηλώνοντας σε ηλικία 13 ετών ότι «θέλω να γίνω η κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών»!
Παρόλα αυτά, μετά τον θρίαμβό της επί της πέντε φορές πρωταθλήτριας του Ουίμπλεντον, Βίνους Ουίλιαμς, έδειξε πιο ήρεμη. Σχετικά…
Αρχικά δεν θεώρησε ότι η νίκη επί της 39χρονης συμπατριώτισσάς της είναι παραλαβή σκυτάλης, αλλά απλώς ένα δείγμα από το μέλλον.
Η Γκοφ παραδέχθηκε ότι «ειλικρινά, δεν ξέρω πώς αισθάνομαι. Βρίσκομαι σε μία μεγάλη “σκηνή” και πρέπει να μείνω προσγειωμένη».
Τόνισε, πάντως, πως «έκλαψα και αυτή είναι η πρώτη φορά που το κάνω έπειτα από νίκη. Δεν περίμενα ποτέ να βουρκώσω έχοντας κερδίσει».
»Δεν λέω ότι δεν περίμενα ότι μπορώ να νικήσω. Έλεγα από μέσα μου πως όσο σπουδαίο κι αν είναι αυτό το κορτ, έχει το ίδιο μέγεθος με κάθε άλλο γήπεδο.
»Αυτή τη στιγμή, όμως, απλώς ζω το όνειρό μου και δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που μπορούν να πουν κάτι τέτοιο.
»Και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων.
»Δεν θα ήμουν εδώ και δεν θα μπορούσα να συνεχίζω δίχως τα παραδείγματα της Βίνους και της Σερένα Ουίλιαμς.
»Στη Βίνους είπα ότι είναι έμπνευση για μένα. Την είχα συναντήσει και στο παρελθόν, όμως δεν είχα τα κότσια να το ξεστομίσω νωρίτερα».
Στο παρελθόν υπήρξαν 11 άλλες νεότερες τενίστριες που πάτησαν τα κορτ του βρετανικού Γκραν Σλαμ.
Όμως η Γκοφ είναι η πρώτη που φτάνει στο κυρίως ταμπλό από προκριματικό γύρο.
Και η πρώτη που πετυχαίνει νίκη στο Λονδίνο, μετά το 1991 και την τότε 14χρονη Τζένιφερ Καπριάτι!
Τα αθλητικά γονίδια της οικογένειας Γκοφ… εξελίχθηκαν στο σώμα της Κόρι.
Ο πατέρας της, μετά τη σύντομη κολεγιακή καριέρα του στο μπάσκετμπολ, ανέλαβε τη μόρφωση της κόρης του, αφού αρχικά η Κόρι δεν πήγαινε σχολείο και έκανε τα μαθήματα του γυμνασίου στο σπίτι, με την μητέρα της, Κάντι.
Η Κάντι Όντομ υπήρξε αθλήτρια στίβου στο πανεπιστήμιο Φλόριντα Στέιτ (110μ. με εμπόδια) και γυμνάστρια, όμως αποσύρθηκε αφού οι γονείς της δεν της επέτρεψαν να μετακομίσει για να συνεχίσει επαγγελματικά.
Παρόμοιες ιδέες δεν κυριάρχησαν στην οικογένεια, αφού Κόρι και Κάντι, μαζί με τους γιους τους, τον 9χρονο Κόντι και τον τριών ετών Κάμερον, αποφάσισαν να μετακομίσουν από την Ατλάντα στη Φλόριντα, για να στηρίξουν την καριέρα της Κόρι στο τένις.
Η οκτώ ετών τότε πιτσιρίκα είχε εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο και τη γυμναστική, τα οποία δοκίμαζε, και αφοσιώθηκε στα κορτ.
Στην ακαδημία New Generation, στην παραλία Ντελρέι, έκανε τα πρώτα βήματα, εξηγώντας ότι «από τα οκτώ μου, ο πατέρας μου μού έλεγε πως μπορώ να φτάσω στο κορυφαίο επίπεδο».
»Ευχαριστώ όλη την οικογένειά μου για τις θυσίες που έχει κάνει για μένα».
Πριν από οκτώ μήνες, βρισκόταν στο Νο874 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά, πλέον, το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι το 2019 η Κόρι Γκοφ θα κερδίσει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια !
Ως το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, είχε συνολικά κέρδη από έπαθλα το ποσό των 75.000 δολαρίων.
Οι ατζέντηδές της ανήκουν στο ίδιο μάνατζμεντ γκρουπ το οποίο εκπροσωπεί τον κάτοχο 20 τίτλων Γκραν Σλαμ Ρότζερ Φέντερερ και η νεαρή έχει ήδη σπόνσορα βιομηχανία ζυμαρικών που είναι χορηγός και του Ελβετού σταρ.
Τώρα, επιμένει ότι θέλει να κρατά χαμηλά το κεφάλι, δηλώνοντας στην ιστοσελίδα του Ουίμπλεντον ότι «πριν φτάσω εδώ, υπήρχαν καθηγητές που δεν γνώριζαν ότι παίζω τένις».
Την ημέρα που έμαθε ότι προκρίθηκε στο βρετανικό τουρνουά, έγραφε διαγώνισμα στη φυσική και επιχειρεί να διατηρήσει -όσο είναι εφικτό- σε φυσιολογικούς ρυθμούς την καθημερινότητά της.
Καθημερινότητα με διθυραμβικά σχόλια από θρύλους όπως οι Ρότζερ Φέντερερ και Σερένα Ουίλιαμς, ωστόσο, δεν την θεωρεί κάποιος και ρουτίνα…
«Είμαι χαρούμενος για εκείνη και τη συνοδεύει μία καταπληκτική ιστορία», σχολιάσει ο Ελβετός.
Συμπληρώνοντας πως «η “Coco” είναι ένα πολύ καλό κορίτσι και δουλεύει σκληρά. Προφανώς και έχει λαμπρό μέλλον μπροστά της».
Η κάτοχος 23 τίτλων Γκραν Σλαμ, Σερένα Ουίλιαμς σχολίασε πριν από την ήττα της αδερφής της από την Γκάουφ, ότι «η Κόρι είναι μία παίκτρια που ενθουσιάζει.
»Είναι καταπληκτικό παιδί και την αγαπώ! Αγαπώ και τον πατέρα της. Όλοι στην οικογένειά της είναι εξαιρετικοί!».
Η Σερένα ομολόγησε ότι «σπάνια παρακολουθώ αγώνες της Βίνους, όμως θα είμαι εκεί στον αγώνα με την Κόρι, η οποία μου θυμίζει την αδερφή μου.
»Κάθε φορά που βλέπω εκείνη και τον πατέρα της να προπονούνται, θυμάμαι τις στιγμές στο παρελθόν με τον δικό μας πατέρα.
»Δεν μπορώ να παρά να βλέπω τον εαυτό μου σε εκείνη και είμαι χαρούμενη και περήφανη γι’ αυτήν».
Η Κόρι Γκοφ έχει δηλώσει ότι «έπιασα ρακέτα χάρη στη Σερένα και την Βίνους» και παρότι δείχνει να έχει τον κόσμο μπροστά στα πόδια της, τόσο η ίδια όσο και οι προπονητές της επιθυμούν να χαμηλώνουν τον «θόρυβο».
Σε ηλικία δέκα ετών, ο Κόρεϊ Γκοφ πήγε την κόρη του στη Γαλλία και τη φημισμένη ακαδημία τένις του Γάλλου (με ελληνικές ρίζες) Πατρίκ Μουράτογλου, ο οποίος είναι και προπονητής της Σερένα.
«Είναι μοναδική στο είδος της», παραδέχεται ο Μουράτογλου, από τα χέρια του οποίου έχει περάσει και ο Στέφανος Τσιτσιπάς.
«Ακόμη θυμάμαι την πρώτη φορά που την αντίκρισα», αναφέρει ο Μουράτογλου, εξηγώντας ότι «με εντυπωσίασε με την αποφασιστικότητα και το πνεύμα της.
»Ήταν δέκα ετών όμως, παράλληλα, και πολύ φιλόδοξη. Όταν σε κοιτά στα μάτια και σου λέει ένα κορίτσι πως θα γίνει Νο1, μάλλον πρέπει το πιστέψεις».
Ο Μουράτογλου, πάντως, τονίζει ότι «η Κόρι είναι από τα παιδιά που βίωσε μεγάλη πίεση από μικρή ηλικία.
»Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις τόση ωριμότητα σε μία έφηβη με τόσα φώτα στραμμένα πάνω της και οι ώμοι της μπορούν να το αντέξουν.
»Δεν είναι ότι δεν την απασχολεί η πίεση. Απλώς την αισθάνεται και προσπαθεί να βρει τρόπο να την διαχειριστεί».
Ο Μουράτογλου ξεκαθαρίζει πως «η Κόρι δεν είναι ακόμη ούτε καν κοντά στο τοπ επίπεδο», όμως δεν κρύβει ότι «έχει την προοπτική να φτάσει ψηλά.
»Δεν έχει μεν την ίδια τεχνική με τη Σερένα και τη Βίνους, όμως διαθέτει την ίδια αποφασιστκότητα και όρεξη για να δουλέψει και να πετύχει».
»Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα 15χρονο κορίτσι και αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να προπονείται σκληρά, για να ζει κάθε ματς σαν αυτό με την Βίνους ως την καλύτερη ημέρα της ζωής της», καταλήγει.
Η λέξη «ανυπομονησία» δεν ανήκει ούτε στο λεξιλόγιο της Κόρι «Coco» Γκοφ ούτε στο βιογραφικό της.
Άλλωστε, όπως λέει και ο Άγγλος συγγραφέας, Τζέρεμι Πάξμαν, «μπορεί το πρωινό πουλί να πιάνει το σκουλήκι, αλλά το δεύτερο ποντίκι καταφέρνει πάντα να πιάσει το τυρί…».