Το κέντρο της πόλης Μασαρέλος, στα περίχωρα του Πόρτο, έσφυζε ως συνήθως από ζωή. Τα καφέ και τα μπαρ της πόλης ήταν γεμάτα από νεανικό ενθουσιασμό.
Σε αυτή την όμορφα παλιομοδίτικη περιοχή των μόλις 7.000 κατοίκων σπάνια έβρισκε κάποιος ησυχία. Το γειτονικό πανεπιστήμιο του Πόρτο και οι φοιτητές φρόντιζαν για τούτο.
Ο μικρός Ντιόγκο Ζοσέ Τεσέιρα ντα Σίλβα λάτρευε τη «βαβούρα». Του έδινε την αίσθηση της ελευθερίας, της ανεμελιάς. Η εικόνα των σπουδαστών τού θύμιζε ότι δεν έχουν τόση σημασία τα νιάτα, αλλά η δυνατότητα να λαμβάνεις τις δικές σου αποφάσεις.
Όταν, έπειτα από ώρες παιχνιδιού σε κάποιο τοπικό γηπεδάκι, σήκωνε τη μπάλα από τα πόδια και την κρατούσε στο χέρι, καθόταν και χάζευε τους νέους.
Δεν του έλειπε η δική του ελευθερία. Είχε την έγκριση των γονιών του να παίζει ποδόσφαιρο και αυτό τον έκανε να νιώθει καλά. Η ενασχόληση με το άθλημα τού βγήκε φυσικά, αβίαστα.
Κάθε επόμενη κίνηση, θαρρεί κανείς πως είχε την ίδια «αθωότητα» ή χαλαρή προσέγγιση. Η καριέρα μπορούσε να περιμένει. Για την ακρίβεια, ο 23χρονος Πορτογάλος μέσος της Λίβερπουλ, πλέον, χωρίς να πιεστεί, είχε κατά νου κάθε βήμα ως την καταξίωση.
Θα το έκανε με τον δικό του -με λανθασμένες εκτιμήσεις και αποφάσεις για κάποιους- τρόπο. Θα τον αποκαλούσαν «τρελό», «αφελή». Ωστόσο ο «Diogo J» ήταν απλώς ονειροπαρμένος με τον δικό του, σεμνό, μοναδικό τρόπο.
Όπως ονειρικό είναι και το ξεκίνημά του στο «Άνφιλντ».
Ο Ντιόγκο Ζότα υπέγραψε τους πρωταθλητές Αγγλίας στις 19 Σεπτεμβρίου 2020, όταν αποκτήθηκε από τη Γουλβς αντί ποσού 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Χωρίς να περάσει καιρός, κέρδισε την εμπιστοσύνη του Γιούργκεν Κλοπ από την παρθενική εμφάνισή του.
Ο πρώην παίκτης και των Πάσος ντε Φερέιρα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Πόρτο δεν ήταν μεν η πρώτη μετεγγραφική επιλογή του Γερμανού κόουτς, ο οποίος επιθυμούσε την προσθήκη του Ισμαίλ Σαρ.
Τα 55 εκατομμύρια που απαιτούσε η Ουότφορντ, όμως, έκαναν τους «κόκκινους» να στραφούν αλλού και ο Κλοπ εμπιστεύτηκε την άποψη του Ολλανδού βοηθού του, Πεπ Λίντερς, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν στην Πόρτο και γνώριζε τον Ζότα.
Το τεχνικό δίδυμο της Λίβερπουλ εντυπωσιάστηκε από την εργατικότητα, το «άγγιγμα» για γκολ, την τακτική εξυπνάδα και την προσωπικότητα του νεαρού και άνοιξε τον κουμπαρά για να τον αποκτήσει.
Ο Ντιόγκο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 24 Σεπτεμβρίου στο ματς με τη Λίνκολν Σίτι για το Carabao Cup, στο οποίο αγωνίστηκε για πρώτη φορά και ο επίσης νεοφερμένος Κώστας Τσιμίκας.
Ο Έλληνας μπακ, μάλιστα, έπαιξε βασικός και για όλο το 90λεπτο, ενώ ο Ζότα πάτησε στο χορτάρι στο 55΄ ως αλλαγή και μοίρασε την ασίστ για το έκτο γκολ στη νίκη με 7-2.
Στον επόμενο αγώνα, σε μία σαφώς σημαντικότερη και δυσκολότερη αναμέτρηση με την Άρσεναλ, για την Πρέμιερ Λιγκ, ο Πορτογάλος βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο μόλις για δέκα λεπτά, όμως αυτά του έφταναν για το παρθενικό γκολ του με τους «Reds».
Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή και ενδεχομένως και απρόσμενη και για τον ενθουσιώδη Κλοπ.
Παρά το γεγονός ότι το πρώτο φουλ 90λεπτο του Ζότα συνδυάστηκε από τη συντριβή με 7-2 από την Άστον Βίλα του Όλι Ουότκινς, ο Πορτογάλος δεν έχασε την αυτοπεποίθησή του.
Αγωνίστηκε 12 λεπτά στην ισοπαλία με τη συμπολίτισσα Έβερτον και μισή ώρα εναντίον του Άγιαξ για το Τσάμπιονς Λιγκ πριν αλλάξει θέση (από το αριστερό στο δεξιό άκρο της επίθεσης) και αρχίσει να σκοράρει ασταμάτητα.
Βρήκε δίχτυα εναντίον της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για το πρωτάθλημα και της Μίντιλαντ για το Τσάμπιονς Λιγκ (για το 10.000ο γκολ στην ιστορία του συλλόγου) και στις 31/10, παίζοντας μόνο στο τελευταίο 20λεπτο, πέτυχε το νικητήριο 2-1 επί της Γουέστ Χαμ, πριν από το νέο «αριστούργημά» του.
Στις 3 Νοεμβρίου 2020 ήταν βασικός στο ματς της Λίβερπουλ στην Ιταλία με την Αταλάντα και το εμφατικό 5-0 είχε την υπογραφή του, με τρία γκολ (σε τέσσερα σουτ)!
Με επτά γκολ σε δέκα ματς έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στα δέκα πρώτα ματς καριέρας στους «κόκκινους» μετά το 1993 και τον Ρόμπι Φάουλερ (δέκα τέρματα) και ο δεύτερος μετά τον Ρόμπι Κιν (2008) με γκολ στα δύο πρώτα παιχνίδια του στο Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ.
Επιπλέον, είναι ο μοναδικός παίκτης με τρία χατ-τρικ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε διάστημα 327 ημερών, μετά τα δύο με τη φανέλα της Γουλβς (κόντρα σε Μπεσίκτας και Εσπανιόλ) για το Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2019-2020.
Μετρά μόλις πέντε παρουσίες ως βασικός με τη Λίβερπουλ, όμως με την επίδοσή του καταγράφει μ.ό. ένα γκολ ανά 71,4 λεπτά συμμετοχής.
Έγινε ο πέμπτος παίκτης της Λίβερπουλ με χατ-τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ (Μάικλ Όουεν, Γιόσι Μπεναγιούν, Φιλίπε Κοουτίνιο, Σάντιο Μανέ οι υπόλοιποι) και έχει φέρει ήδη σε… δύσκολη θέση τον Ρομπέρτο Φιρμίνο.
Ο Βραζιλιάνος επιθετικός έχει σκοράρει πέντε φορές μέσα στο 2020, σε 2.540 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Ζότα μετρά επτά γκολ σε σχεδόν 2.000 λεπτά λιγότερα!!!
Ο Ντιόγκο Ζότα γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1996 στο Μασαρέλος και σε ηλικία εννέα ετών θέλησε να ακολουθήσει τα βήματα του αδερφού του, Αντρέ Σίλβα (συνωνυμία με τον επίσης Πορτογάλο επιθετικό της Άιντραχτ και πρώην των Πόρτο, Μίλαν, Σεβίλλης).
Ο μικρός Ντιόγκο έγινε μέλος των ακαδημιών της Γκοντομάρ, γειτονικού συλλόγου της Πόρτο και στα 17 του μετακόμισε στη Πάσος ντε Φερέιρα και «έλαμψε» στην ομάδα Κ-17, με προπονητή τον Ρούμπεν Καρβάλιο.
Έναν χρόνο αργότερα ήταν ήδη μέλος της πρώτης ομάδας και στις 17/5/2015, στο ματς με την Κοΐμπρα, έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Πάσος στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.
Η αφήγηση των ρεκόρ του συμπεριλαμβάνει μέχρι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο καθώς στις 20 Ιανουαρίου 2019 πέτυχε τρία γκολ στη νίκη της Γουλβς επί της Λέστερ με 4-3 και έγινε ο νεαρότερος Πορτογάλος με τρία γκολ σε ένα ματς στην αγγλική λίγκα, ξεπερνώντας τον «CR7», όταν εκείνος αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η κοινή καταγωγή, η Εθνική Πορτογαλίας και εκείνο το ρεκόρ δεν είναι η μοναδική σύνδεση με τον Κριστιάνο.
Ο Ζότα έχει εκπρόσωπο τον αποκαλούμενο «super-agent», Χόρχε Μέντες, ο οποίος έχει μία ολόκληρη «αυλή» στην Πρέμιερ Λιγκ και διάσημους πελάτες και τους Ρονάλντο, Ζοσέ Μουρίνιο, Νταβίντ Ντε Χέα, Χάμες Ροντρίγκεζ, Ντιέγκο Κόστα και Ζοάο Φέλιξ.
Η εκπροσώπηση από τον Μέντες, ωστόσο, δεν ήταν πάντα εύκολη και «λαμπερή»…
Τη σεζόν 2015-2016 ο Ντιόγκο Ζότα μέτρησε 14 γκολ και 10 ασίστ με την Πάσος και η Ατλέτικο Μαδρίτης, γνωστή για την προτίμησή της στο πορτογαλικό ταλέντο, τον απέκτησε αντί επτά εκατομμυρίων ευρώ.
Με την ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας, πάντως, δεν αγωνίστηκε σε κανένα επίσημο ματς και τον Αύγουστο του 2016 παραχωρήθηκε δανεικός στην Πόρτο, με την οποία σκόραρε οκτώ φορές σε 27 συμμετοχές στη Liga NOS.
Ούτε αυτό δεν έφτανε για να πείσει τον Ντιέγκο Σιμεόνε να του δώσει μία ευκαιρία στην Ατλέτικο. Η «πολυκοσμία» στην επιθετική γραμμή, με τους Αντουάν Γκρεζμάν, Γκαϊτάν, Άνχελ Κορέα, Βιτόλο και Γιανίκ Καράσκο δεν άφηνε χώρο στον Ζότα, ο οποίος δόθηκε πάλι δανεικός, αυτή τη φορά στη Γουλβς.
Η Ατλέτικο και ο Χόρχε Μέντες είχαν σαφή προτίμηση στην Πόρτο, όμως ο ίδιος ο παίκτης επέλεξε μία ομάδα της Τσάμπιονσιπ Αγγλίας αντί για τον κορυφαίο σύλλογο της πατρίδας του.
Στη Γουλβς μόλις είχε μετακομίσει από την Πόρτο ο καλός φίλος του, Ρούμπεν Νέβες και ο Ντιόγκο, αν και τον αποκάλεσαν «τρελό», επέλεξε την πορτογαλική «παροικία» του Γούλβερχαμπτον, με κόουτς τον Νούνο Εσπίριτο και τους Μιράντα, Βιναγκρέ και Έλντερ Κόστα.
Σκόραρε 17 φορές στη σεζόν της ανόδου της Γουλβς στην Πρέμιερ Λιγκ και η αγγλική ομάδα ενεργοποίησε τη ρήτρα αγοράς των 14 εκατομμυρίων. Από τα αυτά, η Ατλέτικο έλαβε 11,2εκατ., σχεδόν τέσσερα περισσότερα από όσα απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή που δε φόρεσε ποτέ τη φανέλα της, αλλά πλέον έχει «εκτινάξει» την αξία του στην «αγορά».
Σε μία κοινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian» με τον Ρούμπεν Νέβες, ο Ζότα εξήγησε την επιλογή της Αγγλίας.
Η συζήτησή τους, στο καφέ «Aromas de Portugal» της πλατείας του Γούλβερχαμπτον, ήταν μία κουβέντα ειλικρίνειας, αφοσίωσης, φιλίας και δέσμευσης. Μία εξομολόγηση για το «ταξίδι» και τον «προορισμό» (τους).
Όπως έκανε όταν κοιτούσε ως έφηβος τους φοιτητές στη γενέτειρά του, ο Ζότα ένιωσε με τη δυνατότητα της επιλογής της Γουλβς ελεύθερος. Απελευθερωμένος από προσδοκίες, απαιτήσεις «σούπερ-ατζέντηδων» και όσα περίμεναν οι άλλοι από εκείνον.
Ο τίτλος της συνέντευξης στον «Guardian» ήταν «στο Πόρτο έχει καλό φαγητό και κρασί, όμως κι εδώ είμαστε μία χαρά». Ο Ζότα και ο Νέβες αναζητούσαν πάντα το κατάλληλο, το ιδανικό για τους ίδιους περιβάλλον.
Όπως λέει και ο κόουτς Εσπίριτο, «το ταλέντο είναι εκεί, είναι ευδιάκριτο. Σημασία έχει να βρεις και τους σωστούς ανθρώπους για να το αναπτύξεις σε μία ομάδα».
Αυτή είναι και η άποψη του Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της απόκτησης του Πορτογάλου, τόνισε πως «ο Ντιόγκο είναι ακριβώς όπως οι παίκτες που πρέπει να έρχονται στη Λίβερπουλ. Είναι 23 ετών, στην καλύτερη ηλικία, ώριμος, με νεανικό ενθουσιασμό και παράλληλα με εμπειρία από την Πρέμιερ Λιγκ».
Κανένας, ούτε στην Πορτογαλία, ούτε στη Γουλβς ούτε στο Λίβερπουλ δεν αισθάνθηκε έκπληξη από τα λόγια του Γερμανού προπονητή.
Όταν ο Ντιόγκο Ζότα μετακόμισε από την πατρίδα του στο Γούλβερχαμπτον με την σύντροφό του, Ρούτε Καρντόσο (με την οποία περιμένουν τον Φεβρουάριο του 2021 το πρώτο παιδί τους), επέλεξαν ένα διαμέρισμα σε απόσταση πέντε λεπτών από το γήπεδο και όχι τα πιο άνετα προάστια της περιοχής, τα οποία προτιμούν οι περισσότεροι παίκτες.
Κατά τη διάρκεια του λοκντάουν του Μαρτίου 2020, λόγω κορονοϊού, αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στην Πορτογαλία και ο 23χρονος πήγαινε κάθε μέρα στις προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας του για ατομική εκγύμναση.
Αν και φιλόδοξος και ανταγωνιστικός, δεν είναι τυπικός σταρ, με ακριβά και γρήγορα αυτοκίνητα και ρούχα που προκαλούν.
Πολλοί θα μιλήσουν για το ποδόσφαιρο, το ταλέντο, την ικανότητα, την προσαρμογή. Ο Ντιόγκο Ζότα φαίνεται ότι «τσεκάρει» όλα τα παραπάνω «κουτάκια» στο βιογραφικό του.
Μονάχα που στο «Άνφιλντ» ο κόουτς Κλοπ δεν στέκεται απλώς σε αυτό. Λάτρης της επικοινωνίας και της ψυχολογικής διαχείρισης των παικτών του σε κάθε ομάδα που εργάστηκε, ο Γερμανός προπονητής χαμογελά (και) για τον χαρακτήρα του Πορτογάλου.
Δεν ζει σε ένα «παράλληλο σύμπαν». Βρίσκεται, όμως, στο δικό του «σύμπαν» που δεν είναι «μικρόκοσμος» και επιμένει πως «κάποιες φορές, για να πετύχεις, πρέπει να ρισκάρεις και, το κυριότερο, να πιστεύεις».
Ο «Diogo J» παραμένει ένας παίκτης και χαρακτήρας που ενώνει δύο φαινομενικά αντιφατικές και αντισυμβατικές έννοιες, όπως οι λέξεις «σεμνός» και «σταρ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το τέλειο πρόσωπο του Γιούργκεν Κλοπ / Ο μοναχικός δρόμος του Σαντιό Μανέ / Στο Matrix του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ
Ο «μικρόκοσμος» του Τζόρνταν Χέντερσον έγινε (ξανά) μεγάλη «αγκαλιά» / Μάικλ Έντουαρντς: Η μυστηριώδης ιδιοφυία στο πλευρό του Γιούργκεν Κλοπ
Ο Μπρούνο Φερνάντες ήθελε πάντα να είναι «διάβολος», πριν γίνει «πολίτης του κόσμου»
Η ανεξάντλητη ωριμότητα της πρόωρης ενηλικίωσης του Τζουντ Μπέλινγκαμ