Στο στριμωγμένο γυμναστήριο στη μικρή πόλη Λιτλ Κάναντα, λίγο έξω από τη Μινεσότα, τ’ αυτιά γέμιζαν από παιδικές φωνές. Τα μάτια, όμως, ήταν πάνω σε δύο πιτσιρίκια.
Η Μάγκι, τριών ετών και μονίμως σκαρφαλώνοντας σε κάποιο όργανο, γραφείο ή έπιπλο, και ο αδερφός της, Ντάνι, δεν σταματούσαν να τσακώνονται. Το κορίτσι έδειχνε από τόσο μικρή ταλέντο στη γυμναστική, ωστόσο δεν συγκεντρωνόταν παρά μόνο όταν κυνηγούσε το αδερφάκι της.
Η προπονήτρια ήταν ξεκάθαρη στη μητέρα τους, κυρία Τζίνα Νίκολς: «Ένα από τα δύο παιδιά έπρεπε να φύγει!». Η Μάγκι ήταν εκείνη που συνέχισε και δεν άργησε να βρει το όνειρό της.
Λάτρευε κάθε στιγμή στην προπόνηση. Από την ηλικία των εννέα ετών δεν έκρυβε τη φιλοδοξία της. Ένα όνειρο συνηθισμένο, αλλά στην πραγματικότητα τόσο ξεχωριστό για τον καθένα.
Μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν στο μυαλό της. Ένα χρόνο αργότερα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο ανώτατο ηλικιακό επίπεδο, με την ομάδα Twin City Twisters, ενός γυμναστηρίου που είχε αναδείξει σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες.
Εκείνο το χαμογελαστό κορίτσι που κάποτε δεν σταματούσε να πειράζει τον αδερφό της, θα είχε φωνή και στο μέλλον. Αν και αυτό θα ήταν αποτέλεσμα μίας «σκοτεινής» στιγμής στην οποία έχασε για λίγο το χαμόγελό της.
Φανταζόταν -και το κατάφερε- να γίνει αθλήτρια υψηλού επιπέδου. Στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της, όμως, έγινε για άλλο λόγο η «Athlete A».
Έχοντας χάσει το Ολυμπιακό όνειρο του 2016 για λόγους που ο πληγωμένος εγωισμός δεν μπορούσε τότε να κατανοήσει, η Μάγκι Νίκολς αποφάσισε να αρχίσει έναν άλλον «αγώνα», λίγο νωρίτερα.
Μία δοκιμασία η οποία το μόνο μετάλλιο που της προσέφερε θα ήταν αυτό της αξιοπρέπειας, της αλήθειας και μίας προσωπικής λύτρωσης.
Τον Ιανουάριο του 2018 αποκάλυψε ότι ήταν η «Athlete A», η πρώτη που κατήγγειλε τον Λάρι Νάσαρ για σεξουαλική κακοποίηση…
Ο αρχικά υπεράνω κάθε υποψίας γιατρός των εθνικών ομάδων ενόργανης γυμναστικής των Η.Π.Α. καταδικάστηκε στη συνέχεια συνολικά σε 175 χρόνια φυλάκισης από δικαστήριο του Μίσιγκαν, για διάφορες κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε αρχικά από την εφημερίδα «Indianapolis Star», πριν γίνει και ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα Netflix, με τίτλο «Athlete A», για την ιστορία ντροπής και ενοχής της Μάγκι Νίκολς, η οποία αποφάσισε να μην σιωπήσει.
Μετά την αρχική αποκάλυψη, περισσότερες από 160 αθλήτριες, μεταξύ των οποίων η χρυσή Ολυμπιονίκης, Σιμόν Μπάιλς, κατονόμασαν επίσης τον Νάσαρ, ο οποίος ασελγούσε έφηβες κοπέλες για δύο και πλέον δεκαετίες, με πρόσχημα για κάθε επαφή του διεστραμμένου μυαλού του την αποθεραπεία τραυματισμών.
Το σκάνδαλο που συνόδευσε τις εγκληματικές πράξεις του Αμερικανού γιατρού ήταν η κάλυψη από παράγοντες της ομοσπονδίας την οποία κατήγγειλε και η μητέρα της Νίκολς…
Αυτό που ακολούθησε την αναφορά της Μάγκι ήταν μία ανατριχιαστική ιστορία εκβιασμών και συγκάλυψης.
Η Νίκολς αφηγήθηκε ότι η πρώτη κακοποίηση που υπέστη από τον Λάρι Νάσαρ ήταν το 2012, σε ηλικία 15 ετών, στο περίφημο ράντσο Karolyi στο Τέξας, όπου διεξαγόταν η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας γυμναστικής των Η.Π.Α..
Ήταν μία περίοδος στην οποία η νεαρή αθλήτρια αντιμετώπιζε έναν τραυματισμό στη μέση και την πλάτη.
«Αρχικά τον εμπιστεύτηκα ως επιστήμονα, πριν αρχίσει να με αγγίζει σε σημεία όπου δεν έπρεπε να το κάνει», κατέθεσε η Νίκολς. «Κανένας άλλος δεν ήταν ποτέ στο δωμάτιο και δέχθηκα ό,τι έκανε διότι ενήλικες μού είχαν πει πως είναι ο κορυφαίος γιατρός».
Το ράντσο Karolyi, που άνηκε στο ζεύγος Μπέλα και Μάρτα Κάρολι, ήταν πάντοτε ένα «άβατο» για τους γονείς των αθλητριών και του Τύπου.
Οι γεννημένοι στην Ουγγαρία και μεγαλωμένοι στη Ρουμανία προπονητές ήταν εκείνοι που ανέδειξαν την Νάντια Κομανέτσι, πριν ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Αμερική και αναλάβουν προπονητές της Εθνικής.
Οι δυο τους δεν κατηγορήθηκαν ποτέ ευθέως, όμως από θέμα ηθικής, κοινό και Μ.Μ.Ε. τους θεώρησαν συνεργούς των όσων είχαν συμβεί στο ράντσο τους, το οποίο πλέον είναι εγκαταλελειμμένο.
Η Μάγκι Νίκολς εξιστόρησε ότι «ο κ. Λάρι δεν ήταν απλώς ο γιατρός μου. Ήταν σχεδόν φίλος όλων των αθλητριών, γιατί μας παρηγορούσε μετά το σκληρό πρόγραμμα προπόνησης».
Ο Νάσαρ ήταν εκείνος που «ξεγλιστρούσε» στα δωμάτιά τους κάποιο γλυκό, ενάντια στην αυστηρή διατροφή που επέβαλαν οι Μπέλα και Μάρτα Κάρολι.
Έγινε, στην πορεία, προφανές, ότι το έκανε για να κερδίσει τη συμπάθεια των κοριτσιών. Αφού και η Νίκολς εξήγησε πως «επικοινωνούσε μαζί μου στο Facebook, μου έλεγε πόσο όμορφη είμαι. Ήμουν 15 ετών και νόμιζα ότι απλώς είναι ευγενικός μαζί μου».
Το 2015, έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς του Ρίο, η Μάγκι ανέφερε σε έναν άλλο γυμναστή-προπονητή τι της είχε κάνει ο Νάσαρ. Εκείνος την άκουσε, τη ρώτησε μερικά πράγματα και μετέφερε την καταγγελία στη σχετική επιτροπή της αμερικανικής ομοσπονδίας γυμναστικής. Η USA Gymnastics προσέλαβε έναν ιδιωτικό ερευνητή -αντί να το αναθέσει στην αστυνομία- και άργησε να ζητήσει κατάθεση της Νίκολς τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες…
Στο μεταξύ, άλλες δύο αθλήτριες, οι Άλι Ράισμαν και ΜακΚέιλα Μαρόνι, κατονόμασαν τον Νάσαρ στην έρευνα της εφημερίδας «Indianapolis Star».
Ευελπιστώντας ότι θα αποφύγει τα χειρότερα, ο γιατρός απολύθηκε μεν, αν και δημοσίως ο ίδιος ανέφερε πως παραιτήθηκε και η ομοσπονδία δεν διόρθωσε ποτέ την τοποθέτησή του.
Στον έναν χρόνο που μεσολάβησε από την απόλυση του Νάσαρ και το πρώτο ρεπορτάζ της «Star», πολλές κοπέλες κυρίως από το πανεπιστήμιο Μίσιγκαν Στέιτ, όπου ο Αμερικανός εξάσκησε την πρακτική του, είχαν πάει στην αστυνομία.
Η εφημερίδα της Ιντιανάπολις αποκάλυψε πως το θέμα καλύφθηκε από τη διοίκηση του πανεπιστήμιου, καθώς είχαν αγνοηθεί δεκάδες παράπονα από φοιτήτριες… Αν το Μίσιγκαν Στέιτ δεν είχε παραβλέψει το θέμα, ίσως η Μάγκι Νίκολς να μην γνώριζε ποτέ τον Νάσαρ και μην είχε περάσει όσα τραυματικά βίωσε.
«Μίλησα και δημοσίως γιατί ήθελα όλοι να γνωρίζουν τι έκανε αυτός ο άνθρωπος στη Μάγκι και όχι στην “Athlete A”», επισήμανε η Νίκολς. Συμπληρώνοντας ότι «επέλεξα να πω την τραυματική ιστορία μου και ελπίζω να ενώσω τις δυνάμεις μου με άλλες γυναίκες, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια».
Στη δίκη, ο Λάρι Νάσαρ δήλωσε ένοχος για δέκα κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας στον υπολογιστή του, για την οποία καταδικάστηκε σε 60 -από τα συνολικά 175- χρόνια φυλάκιση.
Η υπόθεση είχε άμεση επίδραση και στην ομοσπονδία των Η.Π.Α., καθώς ο πρόεδρος Στιβ Πένι υποχρεώθηκε το 2017 σε παραίτηση, λαμβάνοντας πάντως και αποζημίωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Την ίδια χρονιά κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας και το 2018 συνελήφθη με την κατηγορία του κακουργήματος της απόκρυψης δημόσιων εγγράφων από το ράντσο Κάρολι…
Έχει αφεθεί ελεύθερος και αναμένει τον ορισμό της δίκης του, στην οποία, αν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δύο έως δέκα ετών. Ο δικηγόρος της Σιμόν Μπάιλς, Τζον Μάνλι, δήλωσε ότι «στην ομοσπονδία γνώριζαν ότι ο Νάσαρ ήταν ένας κακοποιός και δεν απολογήθηκαν ούτε στα θύματα και τους γονείς τους»…
Ενώ η Ρέιτσελ Ντενολάντερ, μία από τις 160 αθλήτριες ή φοιτήτριες που κατέθεσαν στο δικαστήριο τόνισε ότι «τα κορίτσια δεν μένουν μικρά για πάντα. Κανένας δεν θα τους επιτρέψει τα χρόνια σιωπής, ντροπής και ενοχής που έζησαν».
Η Μάργκαρετ Μέρι Νίκολς γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1997 στην πόλη Λιλτ Κάναντα της Μινεσότα. Είναι το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά (και μοναδικό κορίτσι) του γιατρού Τζον Νίκολς και της νοσοκόμας, Τζίνα Νικολς.
Ήταν από τα εφηβικά χρόνια της μία από τις κορυφαίες αθλήτριες γυμναστικής στην Αμερική.
Το 2016 είχε επιστρέψει υγιής και δυνατή από έναν σοβαρό τραυματισμό και επέμβαση στον μηνίσκο. Όμως παρά τις καλές επιδόσεις της, ως έκτη, αποκλείστηκε από την Ολυμπιακή πεντάδα για το Ρίο και δεν συμπεριλήφθηκε απρόσμενα ούτε στην τριάδα των αναπληρωματικών αθλητριών.
Η μητέρα της, Τζίνα, κατήγγειλε ότι η απόφαση δεν είχε αγωνιστικά κριτήρια, αλλά ήταν μία σιωπηρή και παραδειγματική τιμωρία για το ότι κατηγόρησε τον Λάρι Νάσαρ… «Η κόρη μου έκανε το σωστό, μίλησε πρώτη ενώ καμία άλλη κοπέλα δεν το τόλμησε και αυτή ήταν η αντιμετώπιση που έλαβε», σχολίασε στο ντοκιμαντέρ «Athlete A» η κυρία Τζίνα Νίκολς.
Λέγοντας με οργή, για λογαριασμό της κόρης της, πως «αντί να επιληφθεί άμεσα η ομοσπονδία, με τη βοήθεια του FBI, προτίμησε να διαφυλάξει τη φήμη της, τα χρήματα επιχορηγήσεων και χορηγών και, φυσικά, τα μετάλλια που θα κέρδιζε».
Το βιβλίο «Start by Believing» (=«Η αρχή, πιστεύοντας»), των ερευνητικών δημοσιογράφων του δικτύου ESPN, Νταν Μέρφι και Τζον Μπαρ, αποκάλυψε πως ο Στιβ Πένι έκανε τα πάντα ώστε να μείνουν κρυφές οι καταγγελίες.
Μετά τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Μάγκι Νίκολς αφοσιώθηκε στις σπουδές της στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.
Ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη λεγόμενη elite gymnastics με μία ανάρτηση στον λογαριασμό της στην ιστοσελίδα Instagram, κάνοντας λόγο για «τη δυσκολότερη απόφασή μου. Ωστόσο, ελπίζω ότι ακόμη μπορώ να εμπνεύσω τους γύρω μου».
Παρά το γεγονός ότι άλλες συναθλήτριές της επέλεξαν την υποτροφία στο φημισμένο UCLA, η Μάγκι προτίμησε τη λιγότερο «λαμπερή» Οκλαχόμα, όπου πάντως «έλαμψε» εκείνη.
Το 2017 πέτυχε επτά «δεκάρια», έγινε μόλις η ένατη αθλήτρια που κατάφερε το «GymSlam», με τέλειο σκορ σε κάθε ένα από τα τέσσερα αγωνίσματα και αναδείχθηκε αθλήτρια της Περιφέρειας Big-12!
Την επόμενη σεζόν επανέλαβε το κατόρθωμά της, οδηγώντας ξανά το σχολείο της στον κολεγιακό τίτλο του NCAA και κατέχει το ρεκόρ των τέλειων επιδόσεων (με 22) του πανεπιστήμιού της.
Κάτι που υποχρέωσε την Σιμόν Μπάιλς να την αποκαλέσει «τον “Μάικλ Τζόρνταν της κολεγιακής γυμναστικής”»!!!
Το πρόωρο φινάλε της σεζόν 2019-2020 λόγω κορονοϊού δεν της επέτρεψε να ολοκληρώσει μέσα στο γήπεδο την ένδοξη κολεγιακή καριέρα της. Όμως ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει για πέμπτη ακαδημαϊκή χρονιά, ώστε να πάρει το πτυχίο της στην αθλητική δημοσιογραφία και να εργαστεί εθελοντικά ως προπονήτρια στην ομάδα γυμναστικής.
Κοιτώντας πίσω, η Μάγκι Νίκολς μπορεί, πια, να χαμογελά. «Πέρασα δύσκολα, όμως πέρασα και υπέροχα χρόνια», εξηγεί.
«Βίωσα πολλά πράγματα τα οποία ενδεχομένως να μην ζήσουν πολλοί άνθρωποι. Τα ταξίδια, οι φιλίες και οι αγώνες, τα μετάλλια, εύχομαι να γίνουν εμπειρίες κι άλλων κοριτσιών…
»Όσα έγιναν σε ένα δωμάτιο γιατρού, καλύτερα να μην σκεφτούν καν να το περάσουν. Παρόλα αυτά η πορεία μου στη γυμναστική ήταν ένα όνειρο και είχε και τη σφραγίδα μου, τον τρόπο και τις επιλογές μου».
Την επαίνεσαν, τη χειροκρότησαν, την ευχαρίστησαν για όσα πρόσφερε μέσα από τη γυμναστική.
Αλλά αυτό δεν θα είναι ποτέ αρκετό ακόμη και για ένα τέλειο πρόγραμμα σε μία μπάρα ή μία δοκό.
Δε επιζητά εύσημα ή ευχαριστίες για τη γενναία απόφασή της να μην επιμένει στη σιωπή για όσα επώδυνα ή βασανιστικά έζησε σε ηλικία 15 ετών από έναν διεστραμμένο άνδρα.
Δεν σκέφτηκε την προσωπική ντροπή της, για να αποτρέψει την σεξουαλική κακοποίηση άλλων κοριτσιών. Για να αποτρέψει περισσότερη ντροπή και ενοχές…
Πρόσφερε τα καλύτερα και πιο αθώα χρόνια της ζωής της στο σπορ που λάτρεψε από μικρή. Αποχωρίστηκε την οικογένειά της, προπονήθηκε με πόνο από τραυματισμούς και δεν την σεβάστηκαν.
Αυτό πλήγωσε την Μάγκι Νίκολς, αλλά δεν την «λύγισε».
Βρήκε η ίδια τη δύναμη και τον αυτοσεβασμό να μιλήσει και να μην παραμείνει απλώς η «Athlete A». Αλλά να δηλώνει περήφανα πως ήταν και θα είναι η Μάγκι Νίκολς και ήθελε πάντα την αλήθεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειρήνη Αϊνδιλή: «Τρεις ζωές» / «Για την Άννα»
Νίκος Ηλιόπουλος: «Μουντζούρα και αίμα» / Σάντια Ντεκ:«Πάλεψε για το αδύνατο»
Νάντια Κομανέτσι: το τέλειο 1.00
Η κρυφή ζωή του Τζον Αμίτσι δεν τον έκανε άνθρωπο «ίσων αποστάσεων» και «μέσων λύσεων»
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡ / ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ