Το 2016, έπειτα από πρόσκληση της Σμηνάρχου Δέσποινας Πόγκα και με τη συνδρομή του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησα το πρόγραμμα «Άσκηση στην Προσχολική Ηλικία».
Στις αρχές πραγματοποιήθηκε στον ΒΝ Σταθμό του 251 ΓΝΑ και το 1ο Νηπιαγωγείο Παπάγου-παράρτημα 251 ΓΝΑ.
Στη συνέχεια επεκτάθηκε και πλέον διοργανώνεται και σε άλλους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Α’, Β’ και Γ’ ΒΝΣΑ, 112 Πτέρυγα Μάχης.
Είμαι Επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας και υπεύθυνος συντονισμού των προγραμμάτων Φυσικής Δραστηριότητας στην προσχολική ηλικία, με κύριους συνεργάτες την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και ρέκορντγουμαν άρσης βαρών, Νατάσα Τσακίρη, την 5η Ολυμπιονίκη του τζούντο, Λοχαγό Μαρία Καραγιαννοπούλου, και την 8η Ολυμπιονίκη της Πάλης, Σμηναγό Μαρία-Λουίζα Βρυώνη.
Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν προγράμματα άσκησης προσχολικής αγωγής κατάλληλα προσαρμοσμένα στις αναπτυξιακές ηλικίες και γνωριμία με τα Ολυμπιακά αθλήματα μέσω διαδραστικών παιχνιδιών με διαθεματική προσέγγιση.
Όλα όσα επιτεύχθηκαν σχεδιάστηκαν προσεκτικά και βασίστηκαν πάνω στις επιστημονικές αρχές της παιδαγωγικής και της προπονητικής.
Όλα αυτά τα χρόνια έχω απολαύσει την πορεία αυτών των προγραμμάτων, το “ταξίδι”, τη συνεργασία με τους συναδέλφους και τους παιδαγωγούς των σταθμών, μα πιο πολύ την επαφή με τα παιδιά.
Με αυξημένο αίσθημα της ευθύνης, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η ασφάλεια των παιδιών να είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα.
Κύριο μέλημά μας τα παιδιά να χαίρονται την κίνηση και να συμμετέχουν όλα ανεξαιρέτως στην κάθε φυσική δραστηριότητα.
Μέσα από τη συμμετοχή τους και με τη μορφή παιχνιδιού, μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα μέρη του σώματός τους και να πειραματίζονται με τις λειτουργίες τους, να αντιληφθούν τις έννοιες του χώρου και να αναπτύξουν την κινητική δημιουργικότητα.
Ταυτόχρονα, βασικοί στόχοι είναι τόσο η ανάπτυξη των θεμελιωδών κινητικών δεξιοτήτων (μετακίνησης, σταθεροποίησης και χειρισμού) όσο και η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη μέσα από τα παιχνίδια, πάντοτε σε συνεργασία με τις παιδαγωγούς τους.
Είναι μεγάλη χαρά για όλους τους προπονητές και συνεργάτες που συμμετέχουμε σ’ αυτά τα προγράμματα να εισπράττουμε τον ενθουσιασμό των παιδιών μέσα από όλες αυτές τις δράσεις. Στο τέλος κάθε προγράμματος τα παιδιά μας λένε τι τους άρεσε περισσότερο και πραγματικά η ανταπόκρισή τους είναι συγκινητική!
Αξίζει να αναφερθώ στις έρευνες του Νομπελίστα Οικονομολόγου, Τζέιμς Χέκμαν, που αναδεικνύουν το πώς η επένδυση ενός κράτους στην προσχολική ηλικία είναι αυτή με τη μεγαλύτερη απόδοση από οποιαδήποτε άλλη, σε οποιοδήποτε στάδιο εκπαίδευσης. Από την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, ο Χέκμαν και οι συνεργάτες του υπολόγισαν πως για κάθε δολάριο που επενδύθηκε από το κράτος στο κάθε παιδί του προγράμματος η απόδοση προς την κοινωνία ήταν 7-10% ετησίως.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ανέφερε μια φράση του Ρόμπερτ Φούλγκουμ, «Όλα όσα χρειάζομαι πραγματικά να ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο».
Ιδιαίτερη αναφορά να κάνω στην Ημέρα Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στον Βρεφονηπιακό Σταθμό του 251 ΓΝΑ με τη συνδρομή της Γραμματείας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.
Διακεκριμένοι αθλητές είχαν παρουσιάσει στα παιδιά την τεχνική των αθλημάτων τους, όπως το άλμα εις ύψος από την Ολυμπιονίκη Αντισμήναρχο, Νίκη Μπακογιάννη, το τζούντο από τη Μαρία Καραγιαννοπούλου και -για πρώτη φορά- το Παραολυμπιακό άθλημα Μπότσια από την Πρωταθλήτρια του αθλήματος, Χρυσή Μόρφη.
Ένα άλλο ιδιαίτερα πρωτότυπο πρόγραμμα αφορούσε στην γνωριμία νηπίων με αθλήματα κολύμβησης.
Συμμετείχαν παιδιά του Βρεφονηπιακού Σταθμού της 112 Πτέρυγας Μάχης υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Θωμά Νικοδέλη.
Είχαμε απινιδωτή, εθελοντές ναυαγοσώστες και γιατρό. Το πρόγραμμα δεν αφορούσε αποκλειστικά στην εκμάθηση κολύμβησης. Όλη η διαδικασία, από το πώς μπαίνω στην πισίνα, πώς πηγαίνω στα αποδυτήρια, πώς αλλάζω, ήταν ένα πρόγραμμα που ωφέλησε με πολλούς τρόπους τα παιδιά.
Μεγάλη η συνεισφορά του Ασημένιου Ολυμπιονίκη ανοιχτής κολύμβησης, Σπύρου Γιαννιώτη, όπως και της επίσης Ασημένιας Ολυμπιονίκη του πόλο, Γιούλης Λαρά.
Ακόμη πραγματοποιούνται προγράμματα για την ασφαλή κολύμβηση σε συνεργασία με το Safe Water Sports.
Ωστόσο, το πρόγραμμα που υποδέχτηκαν με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό τα παιδιά ήταν αυτό που είχε πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών «Ι. ΦΩΚΙΑΝΟΣ».
«Άσκηση Παιδιού και Γονέα Μαζί», μια καινοτόμος αθλητική δράση, με τη συμμετοχή των παιδιών του Βρεφονηπιακού Σταθμού του 251 ΓΝΑ, των γονέων τους και του παιδαγωγικού προσωπικού.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους στα παιδιά μέσα από την κοινή δράση και αλληλεπίδραση με τους γονείς τους. Υπήρχαν μάλιστα και μερικές γιαγιάδες των παιδιών.
Περιλάμβανε ενόργανη γυμναστική, γιόγκα, τζούντο και ρυθμική γυμναστική.
Ουσιαστικά, το πρόγραμμα αφορούσε στον κοινό δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο γονιού και παιδιού.
Είναι σύνηθες κάποιοι γονείς να αφήνουν το παιδί σε ένα γυμναστήριο και να περιμένουν απ’ έξω. Με αυτήν την δράση όμως μπαίνεις μέσα και γυμνάζεσαι μαζί με το παιδί.
Ήταν κάτι πρωτότυπο, κάτι που δεν είχαμε ξανακάνει και θέλαμε να το δοκιμάσουμε.
Αυτό που εισέπραξα ήταν ότι η κοινή άσκηση αποτέλεσε έναν εξαίρετο τρόπο επικοινωνίας παιδιού-γονιού. Είναι πραγματικά πολύτιμος ο χρόνος κατά τον οποίον ο γονιός παίζει με το παιδί.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε ένα σημαντικό μάθημα και για εμένα. κι εγώ, ως πατέρας, επιδιώκω να έχω τέτοιου είδους κοινό χρόνο με τις κόρες μας, χρόνο πολύτιμο και δημιουργικό, τον οποίον μοιραζόμαστε μέσω του παιχνιδιού και της φυσικής δραστηριότητας, παίζοντας μαζί τους, κάνοντας κατασκευές, κάνοντας γυμναστική, γνωρίζοντας το άθλημα της ενόργανης.
Τα προγράμματα γίνονται με τη συνδρομή του ΑΣΑΕΔ, όπου Διευθυντής είναι ο Σπύρος Ανδριόπουλος, άνθρωπος του αθλητισμού, ο οποίος παρεμπιπτόντως κατέχει ακόμη το Πανελλήνιο ρεκόρ Μαραθωνίου από το 1988!
Γι’ αυτά τα προγράμματα, βαδίζοντας πάνω σε επιστημονικές βάσεις και ανά τα χρόνια, δοκιμάζουμε συνεχώς κάτι διαφορετικό και εμπλουτίζουμε τις δράσεις.
Είμαστε σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, όπως το ΕΚΠΑ/ΣΕΦΑΑ και το ΑΠΘ/ΣΕΦΑΑ, και σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται προγράμματα σε πέντε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Παρόλ’ αυτά, όλο αυτό αποτελεί και μια πρόταση που μπορεί να επεκταθεί.
Και εδώ, ως προοπτική μπορούμε να αναφέρουμε τη σημασία ύπαρξης καθηγητών Φυσικής Αγωγής στα Νηπιαγωγεία.
Στην προσχολική ηλικία, ένα μεγάλο ποσοστό του περιεχομένου της κινητικής δραστηριότητας περιλαμβάνει ανάπτυξη θεμελιωδών κινητικών δεξιοτήτων με παιγνιώδη μορφή, ως επί το πλείστον στο έδαφος και με χρήση μικρών συμπληρωματικών οργάνων, όπως πάγκων, στρωμάτων, χαμηλών εμποδίων, κώνων κτλ που υποστηρίζουν τη βασική κινητική παιδεία.
Το ζητούμενο σε αυτές τις ηλικίες είναι να υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός κινητικών ερεθισμάτων, γιατί έτσι αναπτύσσεται καλύτερα ο εγκέφαλος του παιδιού.
Όσον αφορά στο αγώνισμά μου, τους κρίκους, δείχνω και εγώ πολλές βασικές ασκήσεις, κυβιστήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας, πολλών ειδών στηρίξεις που ενισχύουν τον στηρικτικό μηχανισμό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, με θέμα την ενόργανη γυμναστική, δείχνουμε και βίντεο, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή τα παγκόσμια πρωταθλήματα.
Τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό και θαυμασμό, όταν αναγνωρίζουν το πρόσωπο της οθόνης μπροστά τους να τα παρακινεί να δοκιμάσουν τα όριά τους και να ασκηθούν.
Σε εμάς, στη δική μας γενιά, ήταν άλλες εποχές, τελείως διαφορετικές. εγώ μεγάλωσα στην Καλαμαριά, ασχολήθηκα νωρίς με τον αθλητισμό, ωστόσο σε μικρότερη ηλικία υπήρχε το παιχνίδι στη γειτονιά, το οποίο σήμερα λείπει, οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.
Δεν μπορώ να συγκρίνω τα συναισθήματα που ένιωθα ως αθλητής για τις μεγάλες επιτυχίες μου με αυτά που αισθάνομαι όταν βρίσκομαι με μικρά παιδιά και προσφέρω από μια άλλη θέση πλέον.
Πάντως η χαρά που νιώθω από το 2016, οπότε και ξεκινήσαμε αυτό το πρόγραμμα, είναι μεγάλη. Όταν βλέπεις παιδιά ευτυχισμένα, γεμίζεις ικανοποίηση…
*Ολυμπιονίκες, διακεκριμένοι αθλητές, Αξιωματικοί που συμμετείχαν: Νέρι Νιανγκουάρα, Αγγελική Σκαρλάτου, Περικλής Ιακωβάκης, Τζέισον Ντουράκος, Ελένη Χρονοπούλου, Βασίλης Πολύμερος, Αγγελική Εξάρχου, Χρήστος Ζώτος, Σωτήρης Ανυφαντής κ.α.
*Παραολυμπιονίκες, καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές κ.α. που συνεργάστηκαν εθελοντικά: Ντενίζ Παναγοπούλου, Θωμάς Νικοδέλης, Ηρακλής Κόλλιας, Σταματία Φαφαλιού, Νίκος Τσακίρης, Χριστίνα Φεφέκου, Λίλα Λούντζη, Λευτέρης Κακούρης, Ανή Νικολάου, Παύλος Ζανίκας, Στέλλα Φειδάκη, Χριστίνα Τσατσούλα, Χάρης Γιαννόπουλος, Σίλια Βραχλιώτη, Βασίλειος Σπυρόπουλος, Νίκος Σοϊλής, Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν, Μαρία Λάσδα, Τζωρτζίνα Γιαννακοπούλου, Άννα-Μαρία Καργιώτη, Μαργαρίτα Μάλαμα, Νεφέλη Τσαπρούνη, Μαρία Ζγούρης, Απόστολος Καμαράδος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Έφη Πετρογιώργου κ.α.
Ο Δημοσθένης Ταμπάκος είναι Χρυσός Ολυμπιονίκης στους κρίκους.
Επιμέλεια κειμένου: Ζέτα Θεοδωρακοπούλου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ειρήνη Αϊνδιλή: Για την Άννα / Τρεις Ζωές / Μία ημέρα στη φυλακή
Νίκος Ηλιόπουλος: Μουντζούρα και αίμα